Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Το σέξ μετά την γέννα: Λίγο φοβιστικό, αλλά σίγουρα εφικτό

Σεξ. Τρία μικρά γράμματα. Ένα τεράστιο, πολύπλευρο, συναισθηματικό θέμα. Ειδικά μετά τον τοκετό.

Το ταξίδι σας ξεκινάει με τον γενικό checkup έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Έχετε αποθεραπευτεί ή κοντεύετε να αποθεραπευτείτε; Τέλεια. Θα λάβετε το πράσινο φως για να συνεχίσετε τη σεξουαλική σας επαφή (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων).

Αλλά είστε πραγματικά εντάξει;

Εδώ είναι το μεγάλο σημαντικό πράγμα που θέλω να γνωρίζετε. Ένα ιατρικό οκ δεν σημαίνει ότι είστε πραγματικά έτοιμοι για σεξουαλική επαφή.

Το οκ από το γιατρό σημαίνει, κλινικά μιλώντας, είναι ότι είστε λιγότερο επιρρεπείς σε λοίμωξη και υπερβολική βλάβη των ιστών σε περίπτωση που έχετε σεξουαλική επαφή.

Εάν στις 6 εβδομάδες, έχετε έντονο σεξ χωρίς πόνο, τότε λοιπόν αυτό σημαίνει ότι είστε η εξαίρεση. Μήπως θα έπρεπε να διοργανώσετε και σεμινάριο για να διδάξετε και σε άλλες γυναίκες;

Για άλλους – πάρα πολλούς άλλους – η σεξουαλική δραστηριότητα και η σεξουαλική επιθυμία είναι μία πρόκληση. Σε μια μελέτη από την BMC, που έγινε σε γυναίκες μετά τον τοκετό, από τα 832 άτομα που γέννησαν για πρώτης φορά, το 47% ανέφερε έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα, το 43% είχε κολπική ξηρότητα και το 38% είχε πόνο κατά την σεξουαλική διείσδυση 6 μήνες μετά τη γέννα.

Δε χρειάζεται να σας πω πόσο σημαντικό είναι αυτό. Απλά κοιτάξτε αυτούς τους αριθμούς.

Αν αυτό ακούγεται σαν την περίπτωσή σας, ελάτε να το συζητήσουμε λίγο περισσότερο.

 

 Δεν είσαι ή ίδια που ήσουν πριν τη γέννα και αυτό είναι οκ

«Το σεξ είναι ένα θέμα ταμπού και έρχεται με πάρα πολλά πρέπει» αναφέρει ο Mallory Becker, εγγεγραμένος ψυχολόγος που ειδικεύεται στο άγχος, τις σχέσεις και την μητρική ψυχική υγεία.

«Υπάρχει αυτή η προσδοκία στις γυναίκες να είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν την εγκυμοσύνη, πριν γεννήσουν ένα μωρό… αλλά έχετε κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή ταυτότητας. Δεν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα όπως το σώμα πριν την εγκυμοσύνη. Απλά δεν υπάρχει. Ακόμα και αν μοιάζετε η ίδια (όπως ήσασταν κάποτε), το σώμα σας έχει περάσει ένα όμορφο, θαυμάσιο ταξίδι και είναι απλά διαφορετικό.»

Η ζωή μετά τον τοκετό έχει καθοριστεί, με πολλούς τρόπους, από ένα αόριστο – και επιζήμιο – κυνήγι του παρελθόντος. Για μερικές γυναίκες, το σεξ μπορεί να συμβολίζει ότι είστε πάλι «εσείς», ή τουλάχιστον η προσπάθεια του να είστε. Αλλά τι γίνεται αν αυτή η προσδοκία είναι απολύτως λάθος;

Αυτό υποστήρίζει στο ιατρείο της, η Gina Senarighi, PhD, CPC, ως σεξουαλική σύμβουλος και ειδικός στις σεξουαλικές σχέσεις. «Θα συνιστούσα να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε για το ‘πως ήταν πριν’. Τα σωματά μας υποτίθεται ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν κατά τη διαρκεια της ζωής, και αυτές οι αλλαγές όπως ο τοκετός θα μας βοηθήσει να μείνουμε σεξουαλικά συνδεδεμένοι με την πάροδο του χρόνου»

 

Σεξουαλική διάθεση και σεξουαλική λειτουργία είναι δύο διαφορετικά πράγματα 

Ο γιατρός σας είπε ότι είναι εντάξει να κάνετε σεξ, αλλά δε θέλετε/ δεν ενδιαφέρεστε/ δεν έχετε διάθεση/ φοβάστε/ είστε κουρασμένη;

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με εσάς.

Ο σωματικός και συναισθηματικός φόρτος του τοκετού, οι ορμόνες, τα ράμματα ή η ουλή στο δέρμα, η έλλειψη ύπνου – όλα αυτά είναι πραγματικά εμπόδια για να είστε σε καλή διάθεση. Και αν θηλάζετε, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να είναι ένα άλλο πρόβλημα.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ξεχωρίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα από τη σεξουαλική επιθυμία, και να κοιτάξετε το σώμα σας μετά τον τοκετό ολιστικά.

Η Kathe Wallace, PT, BCB-PMD, συνεργάτης στην κλινική The Pelvic Health Clinic στο Σιάτλ, WA,  συνιδρυτής του ινστιτούτου αποκατάστασης Herman and Wallace Pelvic, και συγγραφέας του βιβλίου «Reviving your sex life after childbirth», ξεκινάει με μία σειρά από ερωτήσεις. ‘’Αν αυτό-ικανοποιούμαι είναι άβολο; Έχω προβλήματα στο έντερο; Έχω απώλεια ούρων; Έχω πράγματα που με κάνουν να μην αισθάνομαι sexy; Με ενδιαφέρει η σεξουαλική μου δραστηριότητα;’’

Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε με τον εαυτό σας και να προσδιορίσετε εάν αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία, αλλά πονάτε με την σεξουαλική δραστηριότητα, ή βιώνετε το αντίθετο (ή μήπως και τα δύο).

 

.Η στρατηγική που θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλά πράγματα

‘’Οι μύες οι οποίοι έχουν περάσει από τον τοκετό χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο για να επουλωθούν, και επίσης χρειάζονται ανανέωση,‘’ αναφέρει η Wallace. Μπορεί τελικά να χρειάζεστε θεραπεία, αλλά πρώτα, ξεκινήστε μόνη σας στο σπίτι με μασάζ.

Παρόλο που δεν απαιτούν όλες οι πληγές μετά τον τοκετό ράμματα για να επουλωθούν, υπάρχει συνήθως ένα συγκεκριμένο κομμάτι της πληγής που αν τεντωθεί μπορεί να δημιουργήσει ουλή. Αυτή η ουλή μπορεί να είναι επώδυνη και να περιορίσει την κινητικότητα αν δεν φύγει. Το να επουλώσετε την ουλή, μέσω μασάζ, είναι μία καλή ιδέα προτού επιχειρήσετε σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι μία κοινή πρακτική η μάλαξη των ουλών μετά από ορθοπεδικές εγχειρήσεις στο γόνατο ή τον ώμο, αλλά σπάνια μία νέα μαμά διδάσκεται τεχνικές για μασάζ σε ουλή τοκετού.

Η σεξουαλική επιθυμία, επίσης, αφορά τη διέγερση. Όταν διεγείρεστε, συμβαίνουν δύο πράγματα: Ο βαρθολίνειος αδένας θα παρέχει λίπανση και ο κόλπος σας θα επιμηκύνετε 2,5 με 5 εκατοστά σε μία διαδικασία που ονομάζεται κολπική επιμήκυνση.

Τι μπορεί να εμποδίσει την διέγερση; Ένα σωρό πράγματα, ειδικά τον πρώτο χρόνο.

‘’Τα περισσότερα ζευγάρια είναι συναισθηματικά φορτισμένα και μπερδεμένα από την ενέργεια που διοχετεύουν στην ανατροφή των παιδιών, πέραν από τη διαχείριση της καθημερινής ζωής’’, λέει ο Senarighi. ‘’Βρίσκοντας έναν τρόπο να παραμείνετε ενωμένοι με τον συντροφό σας τις πρώτες εβδομάδες και να διαχειριστείτε το σπίτι και όλη αυτή τη νέα κατάσταση που συμβαίνει, φέρνει συνήθως τα ζευγάρια σε έντονες συγκρούσεις’’.

Μετά από μήνες ανυπομονώντας για τον τοκετό και το δέσιμο σαν οικογένεια, μπορεί να είναι για εσάς ένα σοκ όταν η πραγματική ζωή δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που φανταζόσασταν. “Στην πραγματικότητα, τον περισσότερο χρόνο (τα ζευγάρια) μπορεί να αισθάνονται αποκομμένα, καθώς η γυναίκα που γεννά σε σχέση με τον άντρα που δεν γεννά θα έχει πολύ διαφορετικές εμπειρίες με το μωρό” 

 

Κολπική ξηρότητα

Η Kate C. που είναι γονιός αγωνίστηκε ένα χρόνο μετά τον τοκέτο με αυτό: ‘’Η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε πρόωρα. Έπρεπε να κάνουν μία περινεοτομή και κατέληξα με μία βαθειά τομή. Περίμενα να με πονάει για λίγο διάστημα, αλλά κανείς δε με είχε προετοιμάσει για το πόσο επώδυνο θα ήταν το σεξ – και θα παρέμενε. Μέχρι που σταμάτησα τον θηλασμό, τα επίπεδα των οιστρογόνων μου επέστρεψαν στα φυσιολογικά, και o μυικός ιστός της ουλής χαλάρωσε.’’ 

Η Kate προσθέτει: ‘’ Έπρεπε να πάρω μία κρέμα που προκαλεί μούδιασμα – έτσι ώστε να μη το αισθάνομαι – για να κάνουμε σεξ τον πρώτο χρόνο. Ήταν απαίσιο και δεν με είχε προετοιμάσει κανένας για αυτό’’

Η ξηρότητα, όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ σύνηθες. Η περίοδος μετά τον τοκετό, ειδικά σε γυναίκες που θηλάζουν, σημαδεύεται από μία μείωση σε οιστρογόνα. Τα μειωμένα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν στους ιστούς στον κόλπο να γίνουν λεπτότεροι, ξηρότεροι και λιγότερο ελαστικοί’’, εξηγεί η γιατρός Stephanie Liu, MSc.

‘’Για μερικές γυναίκες με σημαντική ξηρότητα του κόλπου μπορεί να απαιτούνται χαμηλής δόσης οιστρογόνα σε τοπικές δόσεις. Ωστόσο, για τις θηλάζουσες γυναίκες συνιστώ να προσέχουν, καθώς τα οιστρογόνα μπορούν να απορροφηθούν και ενδεχομένως να μειώσουν την παροχή γάλακτος.

 

Κάνε το λιπαντικό τον καλύτερό σου φίλο

Τα λιπαντικά δεν είναι μόνο ασφαλή στη χρήση και σας συμβουλεύω να τα χρησιμοποιείτε.

‘’Η κολπική ξηρότητα κατά τον θηλασμό είναι κάτι που αντιμετωπίζω αυτές τις μέρες,’’ μοιράζεται η Kristen S. μία νέα μητέρα, ‘’Είμαι 4 μήνες μετά τον τοκετό και έχω πρόβλημα ξηρότητας. Θα έκανα χρήση λιπαντικού, αλλά ο συζυγός μου διάβασε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από θηλάζουσες μητέρες.’’

Η Δρ. Liu αναφέρει ότι δε γνωρίζει κανένα ιατρικό λόγο για τον οποίο το λιπαντικό να μην είναι κατάλληλο για θηλάζουσες. Ωστόσο, στo ιατρείο της, συνιστά την χρήση λιπαντικών με βάση το νερό.

Πολλές κορυφαίες εταιρείες προσφέρουν φόρμουλες με βάση το νερό, όπως η AstroGlide, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα μείγμα χωρίς γλυκερίνη και paraben με ελάχιστα συστατικά. Όποια εταιρεία και να διαλέξετε, αποφύγετε τα αρωματικά λιπαντικά και τα λιπαντικά με διεγερτικά αποτελέσματα.

‘”Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η χρήση λιπαντικού είναι μία αποτύχια, αλλα δεν είναι’’, προσθέτει η Wallace. “Πειραματιστείτε με λιπαντικά διαφόρων τύπων και να είστε πρόθυμοι να συνεχίσετε τη χρήση τους, ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό!”

 

 

Μία τραυματική εμπειρία στην γέννα μπορεί να σε επηρεάσει για πολλά χρόνια 

‘”Μου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο για να γίνω αρκετά καλά και να ξεκινήσω να έχω σεξ, και ειλικρινά τις πρώτες δύο φορές δεν αίσθανόμουν μόνο άβολα αλλά και τρομοκρατημένη εξαιτίας του ψυχικού τραύματος από όλο αυτό. Μακάρι να μου είχαν συστήσει να δω κάποιον σεξουαλικό ψυχαναλυτή ή κατι παρόμοιο για να καταλάβω πως να επιστρέψω στους ρυθμούς μου,’’ μοιράζεται η γονέας Priscilla B.

Σε αυτό το γεγονός προσθέστε ότι περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που γεννάνε βιώνουν ένα τραύμα κατά την διάρκεια του τοκετού. Το τραύμα συνδέεται με ψυχικά ζητήματα υγείας μετά τον τοκετό τα οποία, μπορούν, με μία μελέτη του 2017, να ‘’αλλάξουν την αίσθηση της γυναίκας για τον εαυτό της, και να διαταράξουν τις οικογενειακές σχέσεις.’’

‘”Ειδικά όταν εμπλέκεται ένα ψυχικό τραύμα στη γέννα, η σύστασή μου για όλους είναι, ακόμα και αν αισθάνεστε εντάξει, να ακολουθήσετε μία θεραπεία για το τραύμα’’, προτείνει ο Becker.

Αν μείνει αθεράπευτο, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως φόβος για να κάνει παιδιά στο μέλλον, ζητήματα σεξουαλικής σχέσης ή συνεχή συμπτώματα PTSD.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο σύντροφοι μπορεί επίσης να βιώσουν μία μορφή ψυχικού τραύματος, ειδικά εάν ο τοκετός ήταν δύσκολος, υπήρχαν επιπλοκές, ή ήταν παρόντες σε κολπικό τοκετό χωρίς να το θέλουν. ‘’ Bλέπω ότι συμβαίνει συχνά αυτό’’, αναφέρει ο Becker. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε συναισθηματική αποστασιοποίηση ή έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Εδώ, εφαρμόζεται η ίδια οδηγία: Επικοινωνήστε, κάντε μικρά βήματα προς τη σεξουαλική επαφή, και αν ταιριάζει στην περίπτωσή σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον με εμπειρία σε ζευγάρια μετά τον τοκετό. ‘’Και οι δυό σας είστε διαφορετικοί πια. Έχετε γίνει γονείς και είναι διαφορετικό. Αλλά ‘διαφορετικό’ δε σημαίνει κακό. Σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε μία νέα προσδοκία, και ένα νέο τρόπο να συμπορευτείτε με τους καινούριους ρόλους σας’’, λέει ο Becker.

 

Δούλεψε για το σεξ

Καταρχάς, δεν “οφείλετε” στον συντροφό σας τίποτα, αυτό δεν είναι ένα “καθήκον” και δε χρειάζεται να “αποδείξετε” τίποτα. Η συναισθηματική και η σωματική συναίνεση είναι, όπως πάντα, αναγκαία.

Όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στη σεξουαλική σχέση, ξεκινήστε με τα βασικά. Σαν να είστε στην αφετηρία.

‘’Συστήνω να ξεκινήσετε αργά’’, αναφέρει ο Senarighi. Για μερικούς γονείς που μόλις γέννησαν,  το να ερεθιστούν σεξουαλικά μπορεί να φανεί τρομακτικό στην αρχή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ερεθιστεί χωρίς την πίεση να κάνετε διεισδυτικό σεξ. Και όταν ή αν συμπεριλάβετε τη διείσδυση, να είστε σίγουροι ότι το προσπαθείτε σταδιακά, ειδικά για ανθρώπους που έχουν βιώσει κάποιο τραυμα στη γέννα.’’

Αγκαλιαστείτε. Κρατήστε τα χέρια σας σφιχτά. Μιλήστε για εμπειρίες. Δημιουργείστε μία λίστα με πράγματα που απολαμβάνατε μαζί πριν έρθει το μωρό. Με άλλα λόγια: Βγείτε ραντεβού! Και τότε, όταν είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, περάστε ωραία!

‘”Τα ζευγάρια με τα οποία έχω δουλέψει και έχουν ήδη μιλάνε για το σεξ ανοιχτά και να ανακαλύπτουν τι τους ευχαριστεί μαζί και να έχουν μία ουσιαστική σχέση με μη διεισδυτικό σεξ, τα πάνε καλύτερα όταν επανενώνονται σεξουαλικά μετά τον τοκετό” αναφέρει ο Senarighi. 

 

Τα κομμάτια του παζλ για τον νέο σου εαυτό

‘’Υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές που συμβαίνουν βιολογικά και συναισθηματικά στη σχέση με το σύντροφό σου. Τα κομμάτια του παζλ έχουν αλλάξει, και πρέπει να καταλάβετε πως είναι η νέα εικόνα. Προσπαθούμε να ενώσουμε τα παλιά κομμάτια μαζί και κάποια από αυτά δεν ταιριάζουν πια’’, αναφέρει η Becker. ‘’Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό να προχωράτε αργά, να μιλάτε ανοιχτά και να σιγουρευτείτε ότι είστε αγαπημένοι, όπως και επίσης να αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία πρωτού κάνετε κάτι σωματικό

 


Όταν η καθαρή διατροφή δεν είναι και υγιεινή: Αφήστε την “τέλεια” δίετα

Κοντοστάθηκα μπροστά από το ψυγείο μου, κοιτάζονταν το συρτάρι με τα λαχανικά. Ήμουν δεν ήμουν 6 χρονών.

Εγώ απέναντι σε ένα κεσεδάκι μανιταριών.

Με θυμάμαι να σκέφτομαι: “Αυτό δεν πρέπει να τρώγεται αλλά ας δοκιμάσω μήπως μου αρέσει”.

Read More »
depression

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία μορφή διαταραχής που επηρεάζει τη διάθεση τη διάθεση, τις σκέψεις και συνήθως συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα συναισθήματα θλίψης, οργής ή θυμού που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου.

Read More »
καταθλιψη

7 συμπτώματα που δείχνουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλά “στο κεφάλι σου”

Δεν συνδυάζουμε συχνά την κατάθλιψη με τους σωματικούς πόνους, αλλά έρευνες δείχνουν πως η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο.

Η κατάθλιψη προκαλεί πόνο. Ενώ συχνά συνδυάζουμε την συγκεκριμένη ασθένεια μόνο με τον ψυχικό πόνο, την θλίψη, το κλάμα και το αίσθημα απελπισίας, έρευνες μας δείχνουν πως η κατάθλιψη μπορεί εξίσου να εκδηλώσει και σωματικό πόνο.

Read More »