Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική, όσο και τη σωματική μας υγεία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων από των συμπτωμάτων την κατάθλιψης, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Σήμερα, η κατάθλιψη «κυριαρχεί» παγκοσμίως, με περισσότερους από 300 εκατομμύρια άτομα να ζουν με την ασθένεια αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την άσκηση με τη μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν μεσαίο ή χαμηλό κίνδυνο, ή εμφανίζουν προδιάθεση για την πάθηση.
Η φυσική δραστηριότητα προάγει την ψυχική υγεία
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι η η ενσωμάτωση περισσότερης σωματικής δραστηριότητας – είτε χορού υψηλής έντασης, αερόβιας ή γυμναστικής με μηχανήματα είτε γιόγκα ή βόλτες χαμηλότερης έντασης – για 4 ώρες την εβδομάδα (ή περίπου 35 λεπτά την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανών καταθλιπτικών επεισοδίων κατά 17%.
Για να ανακαλύψουν τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στην κατάθλιψη, οι ερευνητές μελέτησαν τα γονιδιωματικά και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 8.000 ασθενών από το Partners Healthcare Biobank, ένα πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης της Νέας Αγγλίας που συλλέγει δεδομένα ασθενών από συνεργαζόμενα νοσοκομεία για έρευνα.
Οι συμμετέχοντες της έρευνας αρχικά έδωσαν ένα δείγμα αίματος και στη συνέχεια απάντησαν σε μία σύντομη έρευνα με ερωτήσεις που αφορούσαν την καθημερινή σωματική τους άσκηση.
Μάλιστα, τα επόμενα δύο χρόνια, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη εκατομμύρια ακόμη δεδομένα ασθενών, με σκοπό να υπολογίσουν τον γενετικό κίνδυνο της κατάθλιψης, καθώς και τη συσχέτιση της σωματικής άσκησης με την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της.
«Η κατάθλιψη είναι μια πολύ σημαντική ασθένεια. Η έρευνα μας έδειξε ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύσεις τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν», αναφέρει ο Δρ. Jordan Smoller, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης.
«Ακόμη και εάν έχεις ιστορικό κατάθλιψης ή υποφέρεις από καταθλιπτικά επεισόδια, η σωματική άσκηση μπορεί πάλι να λειτουργήσει προστατευτικά εναντίον της», σημειώνει ο Δρ. Smoller, καταλήγοντας ότι αυτό «είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για τους ασθενείς παγκοσμίως».
Μάλιστα, η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη στα χρονικά που συνδέει την άσκηση με μια απτή μείωση των επεισοδίων κατάθλιψης, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
«Δεν χρειάζεται να τρέχετε καθημερινά για 2 ώρες για να επωφεληθείτε. Ακόμα κι αν βγαίνετε για μια βόλτα μισής ώρας την ημέρα, θα μπορούσατε να δείτε μερικά οφέλη» επισημαίνουν οι ερευνητές. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, την απώλεια της όρεξης, τις κακές συνήθειες ύπνου και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
«Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής φυσικής ευεξίας, του ύπνου, της όρεξης και των ενεργειακών επιπέδων, βοηθώντας έτσι το άτομο να ανακάμψει από την κατάθλιψη» εξηγεί η Δρ. Sarmila Sinha, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Πώς να εντάξεις περισσότερη γυμναστική στην καθημερινότητά σου
Η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία.
Και η καλή σωματική υγεία βελτιώνει την ψυχική ευεξία, σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη, οι οποίοι συνιστούν – ανεξάρτητα από το βαθμό επικινδυνότητας ή προδιάθεσης για κατάθλιψη – να βρείτε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε και θέλετε να συμμετέχετε τακτικά.
«Γίνετε μέλος σε μια λέσχη χορού ή απλά περπατήστε παρέα με τους φίλους σας» επισημαίνει η Δρ. Sinha. «Αυτές οι ομαδικές δραστηριότητες συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να κάνουν την κατάθλιψη χειρότερη», συμπληρώνει στη συνέχεια.
Οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας χαμηλής έως υψηλής έντασης λειτουργεί, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το τρέξιμο, η αερόβια άσκηση, ο χορός, η ποδηλασία, η κηπουρική, η γιόγκα, ακόμη και οι οικιακές δουλειές που περιλαμβάνουν σωματική κίνηση. «Η άσκηση διεγείρει τον εγκέφαλο για να απελευθερώσει νευροχημικά όπως οι ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, που βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος ή τον πόνο» εξηγεί η ίδια.
Ακόμη, εάν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου καθημερινά για όλες σου τις μετακινήσεις, μια καλή αρχή είναι να αφήσεις το όχημά σου πάρκινγκ και να προτιμήσεις το περπάτημα. Περπάτα μέχρι το σούπερ μάρκετ, το περίπτερο και το κρεοπωλείο για τα καθημερινά σου ψώνια. Μπορεί το περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ να μην φαντάζει ως σημαντική άσκηση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική σου υγεία.
Η άσκηση βοηθά επίσης στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες συνδέονται επίσης με συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας.
Η άσκηση έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του βάρους, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Και μην ξεχνάτε, ποτέ δεν αργά για να ξεκινήσεις γυμναστική- είτε είστε 20 χρονών, είτε 30, είτε 40, είτε μεγαλύτεροι. Εφόσον απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, μπορεί να αποτελέσει μέρος της ρουτίνας και να σας βοηθήσει να παραμείνετε ευτυχισμένοι.