Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Θηλασμός και αντιβιοτικά: Τι πρέπει να ξέρετε

 

Ας το αποδεχτούμε: Είτε μας αρέσει, είτε όχι, μερικές φορές οι μητέρες που θηλάζουν, αρρωσταίνουν. Όταν αυτό συμβαίνει, δεν είναι καθόλου ευχάριστο; γιατί δεν είναι ποτέ καλή στιγμή για έναν γονιό να αρρωστήσει, σωστά? 

 

Παρόλο που δεν χρειάζονται όλες οι ασθένειες ή ιατρικές περιπτώσεις την χρήση αντιβιοτικών, κάποιες το απαιτούν, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αυτιού και της μύτης, οδοντικών διαδικασιών και της μαστίτιδας. 

 

Eάν σας έχει χορηγηθεί αντιβιοτικό ενώ θηλάζετε, μπορεί να ανησυχείτε για την ασφάλεια του. Υπάρχει περίπτωση το αντιβιοτικό να περάσει μέσα στο μητρικό γάλα? Είναι ασφαλές για το μωρό μου? Αν το αντιβιοτικό που μου έχει χορηγηθεί δεν είναι ασφαλές, μήπως υπάρχει ασφαλέστερη επιλογή? 

 

Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ στρες. Είναι κατανοητό. Συνέχισε να διαβάζεις για να απαντηθούν οι ερωτήσεις σου.

 

Υπάρχει ασφαλής τρόπος να πάρεις αντιβιοτικά ενώ θηλάζεις;

 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά είναι ασφαλή για τους γονείς που θηλάζουν και για τα μωρά τους.

 

«Τα αντιβιοτικά είναι από τα πιο συνηθέστερα φάρμακα που συνταγογραφούνται στις μητέρες και όλα περνάνε, σε ένα βαθμό, στο γάλα», εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδίατρων (AAP). Την ίδια στιγμή η ΑΑΠ συμπληρώνει: «Σε γενικές γραμμές, εάν το αντιβιοτικό μπορεί να χορηγηθεί απευθείας σε ένα πρόωρο βρέφος ή σε ένα νεογνό, τότε είναι επίσης ασφαλές για μια μητέρα να το πάρει κατά τον θηλασμό».

 

Οπότε τι σημαίνει αυτό για σένα και το μωρό σου που θηλάζει?

 

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως λειτουργούν γενικά τα φάρμακα κατά τον θηλασμό.  

 

Όπως εξηγεί η Κλινική Mayo, η πλειοψηφία των φαρμάκων που καθίστανται παρόντα στο αίμα, θα είναι επίσης παρόντα και στο μητρικό γάλα. Παρόλα αυτά η ποσότητα στο γάλα είναι συνήθως μικρότερη από την ποσότητα στο αίμα και τα περισσότερα φάρμακα «δεν εφιστούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα βρέφη». 

 

Παρόλα αυτά, η Κλινική Mayo σημειώνει επίσης πως υπάρχουν εξαιρέσεις και έτσι κάθε φαρμακευτική αγωγή που παίρνεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, θα πρέπει να έχει συζητηθεί με τον παιδίατρο του μωρού σου. 

 

Και πάλι, αν είναι ασφαλές το αντιβιοτικό για το βρέφος τότε είναι πιθανότατα ασφαλές και κατά τον θηλασμό. 

 

Αν σκέφτεσαι να πάρεις ένα αντιβιοτικό, το οποίο δεν θεωρείται ασφαλές για το μωρό σου, θα πρέπει να αποφασίσεις πόσο σημαντική είναι για εσένα αυτή η αγωγή. 

 

Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές? Για πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να είσαι υπό αυτή την φαρμακευτική αγωγή? Μπορείς να ακολουθήσεις την μέθοδο «pump and dump» (άντληση και απόρριψη) και να συνεχίζεις να θηλάζεις?

 

 

 

Ποια αντιβιοτικά είναι ασφαλή;

 

 

Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί ανάλογα με την κάθε περίπτωση, βασιζόμενος στην ηλικία του μωρού, το βάρος και την συνολική του υγεία και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο του μωρού σου αλλά και αυτόν που σου παρέχει την συνταγή. 

 

Ωστόσο, η Mayo Clinic παραθέτει μία λίστα με κάποια αντιβιοτικά που γενικώς θεωρούνται ασφαλή για την μητέρα που θηλάζει. Αυτά είναι:



  • Πενικιλλίνες, συμπεριλαμβανομένης της αμοξυκιλλίνης  και της αμπικιλλίνης

  • Κεφαλοσπορίνες, όπως η κεφαλεξίνη (Keflex)

  • Φλουκοναζόλη (Diflucan) – αυτό δεν είναι αντιβιοτικό αλλά ένα κοινό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται κατά των μυκητιακών λοιμώξεων.

 

 

Αν σκέφτεσαι να πάρεις ένα αντιβιοτικό που δεν βρίσκεται στην παραπάνω λίστα, η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσεις στον παιδίατρο του μωρού σου. Οι πιθανότητες είναι, το αντιβιοτικό να είναι ασφαλές ή να υπάρχει μια ασφαλής εναλλακτική. 

 

Τι επίδραση μπορεί να έχει η λήψη αντιβιοτικών κάτα τον θηλασμό;​

 

 

Πέρα από την ανησυχία ότι το αντιβιοτικό μπορεί να βλάψει την υγεία του βρέφους, υπάρχουν άλλες πιθανές ανησυχίες σε σχέση με την λήψη αντιβιοτικών και τις μητέρες που θηλάζουν. 

 

Τα αντιβιοτικά δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στον οργανισμό – τα βακτήρια που προκαλούν την ζημιά καθώς και τα «καλά» βακτήρια που μας κρατούν υγιείς. Έτσι τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν κάποιες άβολες καταστάσεις για τις μητέρες και τα μωρά τους. 

 

Στομαχικές διαταραχές και ιδιοτροπίες στα μωρά

 

Κάποιες φορές οι μαμάδες αναφέρουν πως τα μωρά τους έχουν στομαχικές διαταραχές μετά την λήψη του αντιβιοτικού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το αντιβιοτικό ίσως μειώνει τα «καλά» βακτήρια στην κοιλιά του μωρού. 

 

Να έχεις στο νου σου ότι η επίδραση αυτή είναι συνήθως σύντομη, μη βλαβερή και όχι δεδομένη. Επίσης, ότι το μητρικό γάλα είναι τρομερό για την κοιλιακή υγεία του μωρού σου, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσεις να το θηλάζεις. 

 

Άφθα

 

Μερικές φορές, (πάλι λόγω του ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα «καλά» βακτήρια στο σύστημα μας, τα οποία διατηρούν άλλους μικροοργανισμούς υπό έλεγχο) εσύ ή/και το μωρό σου μπορεί να αναπτύξεις άφθα, μια μυκητιακή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από Candida albicans, έναν ζυμομύκητα. 

 

Η υπερβολική ανάπτυξη του Candida albicans μπορεί να προκαλέσει πολύ άβολα συμπτώματα στις μητέρες και στα μωρά τους. Τα μωρά μπορεί να βιώσουν ανησυχίες στο στομάχι, εξανθήματα από την πάνα και λευκή επικάλυψη στη γλώσσα και στα ούλα τους. Η μητέρα μπορεί να αισθανθεί πόνο στις θηλές (που συχνά περιγράφεται σαν μαχαίρωμα ή «γυαλί στη θηλή), και κόκκινες γυαλιστερές θηλές. 

 

Η θεραπεία για την άφθα συνήθως περιλαμβάνει αντιμυκητιακή αγωγή για την μητέρα και για το μωρό. Αλλά το κλειδί πάντα είναι η πρόληψη. Αν παίρνεις αντιβίωση, προβλέπεται να παίρνεις και κάποιο προβιοτικό ώστε να διατηρήσεις τα κοιλιακά βακτήρια χαρούμενα και ισορροπημένα. 

 

Τι πρέπει να συζητήσεις με τον γιατρό σου όταν σου συνταγογραφεί αντιβιοτικά?

 

 

Εάν έχεις συνταγογραφηθεί με αντιβιοτικό, πρώτα συμβουλέψου τον παιδίατρο του μωρού σου. Πράγματα που ίσως χρειάζεται να ρωτήσεις είναι:

 

  • Είναι αυτό το φάρμακο ασφαλές για το μωρό μου?

  • Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσε να βιώσει το μωρό μου?

  • Πρέπει να δώσω στο μωρό μου προβιοτικά?

  • Αν σου πουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ασφαλή για το μωρό σου, μην ανησυχείς. Συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές.

  • Ρώτα τον γιατρό σου αν υπάρχουν εναλλακτικά, φιλικά προς την θηλάζουσα μητέρα, αντιβιοτικά.

  • Ρώτα εάν μικρότερη δόση του αντιβιοτικού θα μπορούσε να δουλέψει.

  • Ρώτα πόσο καιρό θα χρειαστεί να κάνεις την αγωγή και για πόσο διάστημα παραμένει στον οργανισμό σου.
     

Αν αισθάνεσαι ότι ο παιδίατρος ή ο γιατρός σου δεν λαμβάνουν στα σοβαρά υπόψιν τους τις ανησυχίες σου, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις με κάποιον άλλον επαγγελματία για μία δεύτερη γνώμη. Δεν έχουν όλοι οι ιατρικοί επαγγελματίες κατάλληλες γνώσεις περί του θηλασμού, οπότε μην διστάσεις να βρεις κάποιον που έχει.

 

 

 

Τι συμβαίνει όταν πρέπει να πάρεις ένα φάρμακο το οποίο δεν είναι ασφαλές για τον θηλασμό;

 

 

Εάν τελικά καταλήξεις να παίρνεις κάποιο φάρμακο, το οποίο δεν είναι ασφαλές για το μωρό σου, προσπάθησε να μην ανησυχείς πάρα πολύ. 

 

Κάποιες φορές, το να πάρεις ένα αντιβιοτικό που αντενδείκνυται για θηλασμό είναι σημαντικό για την υγεία σου, και δεν πρέπει να νιώθεις ένοχη γι’ αυτό.  Το μωρό σου χρειάζεται μια υγιή μαμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οπότε κάνε αυτό που χρειάζεται για να παραμείνεις υγιής. 

 

Αν δεν επιτρέπεται να θηλάζεις για όσο παίρνεις το αντιβιοτικό, μην ξεχνάς να αντλείς και να πετάς το γάλα σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρήσεις την προμήθεια γάλακτος σου. Και φυσικά βεβαιώσου ότι το μωρό σου ταΐζεται με εναλλακτικούς τρόπους, όσο περιμένεις. Θα πρέπει να μπορείς να συνεχίσεις να θηλάζεις εφόσον ο οργανισμός σου έχει καθαρίσει από το αντιβιοτικό.

 

 

Πού μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και τον θηλασμό?

 

 

Μία άλλη πηγή για να συμβουλευτείς είναι το LactMed, μια βάση δεδομένων χορηγούμενη από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine), όπου θα βρεις λίστες με φάρμακα και τις πιθανές επιδράσεις τους σε θηλάζοντα μωρά. 

 

Επιπλέον, ίσως λάβεις υπόψιν σου να επικοινωνήσεις με το Κέντρο Κινδύνου για Βρέφη (Infant Risk Center), που παραχωρεί αποδεδειγμένες  πληροφορίες για τα φάρμακα και τον θηλασμό και συμπεριλαμβάνει γραμμή βοήθειας για να σε βοηθήσει να απαντήσεις τις ερωτήσεις σου. 

 

Για περαιτέρω βοήθεια, σκέψου να επικοινωνήσεις με σύμβουλο θηλασμού, που ίσως μπορεί να σε συμβουλέψει ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της λήψης ενός συγκεκριμένου αντιβιοτικού. Ίσως επίσης καταφέρουν να σε καθοδηγήσουν σε άλλες πήγες που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την απόφαση σου. 

 

 

 

Συμπέρασμα

 

 

Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίζεις μια ασθένεια ή οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση στην οποία είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών. Το να πρέπει όμως να ανησυχείς για το αν το αντιβιοτικό που σου έχει συνταγογραφηθεί είναι ασφαλές για μια θηλάζουσα μητέρα, σίγουρα σε αγχώνει ακόμη περισσότερο.

 

Το αντιβιοτικό που σου έχει χορηγηθεί, είναι πιθανότατα μια χαρά. Τα παιδιά χορηγούνται με αντιβιοτικά πολύ συχνά στην παιδική ηλικία, οπότε είναι γνωστό πως τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι ασφαλή για νέους αλλά και για μωρά. Επίσης, αν σου έχει χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό που αντενδείκνυται για θηλασμό, τις περισσότερες φορές υπάρχει εναλλακτική. 

 

Μερικές φορές το να ζητάς εναλλακτικές και να αμφισβητείς τις συμβουλές του γιατρού σου, είναι μια δύσκολη συζήτηση. Η άντληση και απόρριψη του γάλακτος (pump and dump) είναι μια επιλογή, και μπορεί να δουλέψει όταν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι πάντοτε η λύση. Είναι κατανοητό γιατί πολλές θηλάζουσες μητέρες δεν προτιμούν αυτή την επιλογή.

 

Μην φοβάσαι να υποστηρίξεις τον εαυτό σου, να αναζητήσεις την καλή, βασισμένη σε επιχειρήματα πληροφορία, να ενημερωθείς για τον θηλασμό και τη χρήση φαρμάκων και να ζητήσεις δεύτερη γνώμη όπου είναι απαραίτητο. 

 

Οι σύμβουλοι θηλασμού και όμοιοι συμβουλευτικοί μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις αυτά που μαθαίνεις και να ξεπεράσεις αυτές τις δύσκολες καταστάσεις με τον γιατρό σου. 

 

Τελικά, ότι και να συμβεί, εσύ και το μωρό σου θα τα καταφέρετε μια χαρά!

 


Όταν η καθαρή διατροφή δεν είναι και υγιεινή: Αφήστε την “τέλεια” δίετα

Κοντοστάθηκα μπροστά από το ψυγείο μου, κοιτάζονταν το συρτάρι με τα λαχανικά. Ήμουν δεν ήμουν 6 χρονών.

Εγώ απέναντι σε ένα κεσεδάκι μανιταριών.

Με θυμάμαι να σκέφτομαι: “Αυτό δεν πρέπει να τρώγεται αλλά ας δοκιμάσω μήπως μου αρέσει”.

Read More »
depression

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία μορφή διαταραχής που επηρεάζει τη διάθεση τη διάθεση, τις σκέψεις και συνήθως συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα συναισθήματα θλίψης, οργής ή θυμού που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου.

Read More »
καταθλιψη

7 συμπτώματα που δείχνουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλά “στο κεφάλι σου”

Δεν συνδυάζουμε συχνά την κατάθλιψη με τους σωματικούς πόνους, αλλά έρευνες δείχνουν πως η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο.

Η κατάθλιψη προκαλεί πόνο. Ενώ συχνά συνδυάζουμε την συγκεκριμένη ασθένεια μόνο με τον ψυχικό πόνο, την θλίψη, το κλάμα και το αίσθημα απελπισίας, έρευνες μας δείχνουν πως η κατάθλιψη μπορεί εξίσου να εκδηλώσει και σωματικό πόνο.

Read More »