Τι είναι ο covid-19;
Στις αρχές του 2020, ένας νέος ιός άρχισε να δημιουργεί πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο λόγω της, άνευ προηγουμένου, ταχύτητας μετάδοσής του.
Η προέλευσή του έχει εντοπιστεί σε μια αγορά τροφίμων στο Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Από εκεί, έφτασε σε χώρες τόσο μακρινές όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες.
Ο ιός (ο οποίος ονομάζεται επίσημα SARS-CoV-2) είναι υπεύθυνος για δεκάδες εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως, προκαλώντας πάνω από 1.5 εκατομμύρια θανάτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο.
Η ασθένεια που προκαλείται από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 ονομάζεται COVID-19, που σημαίνει Νόσος Κορονοϊού 2019 (COronaVIrus Disease 2019).
Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε:
πώς μεταδίδεται αυτός ο κορονοϊός
σε τι μοιάζει και διαφέρει από άλλους κορονοϊούς
πώς να αποτρέψετε τη μετάδοση αυτού του ιού σε άλλους, αν υποψιάζεστε ότι έχετε προσβληθεί από αυτό
Οι γιατροί και οι επιστήμονες μαθαίνουν νέα πράγματα για αυτόν τον ιό καθημερινά. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα σε ορισμένα άτομα.
Μπορεί να μεταφέρετε τον ιό για 2 ημέρες ή έως και 2 εβδομάδες προτού παρατηρήσετε συμπτώματα.
Μερικά κοινά συμπτώματα που έχουν συνδεθεί ειδικά με τον COVID-19 περιλαμβάνουν:
βήχας, που γίνεται πιο σοβαρός με την πάροδο του χρόνου
χαμηλός πυρετός που αυξάνεται σταδιακά σε θερμοκρασία
ρίγος/κρυάδες
Τα λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
επαναλαμβανόμενο τρέμουλο με ρίγη
βουλωμένη μύτη ή καταρροή
γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και έμετος
αποχρωματισμός των δακτύλων ή των ποδιών
εξάνθημα
Ωστόσο, τα άτομα με COVID-19 μπορεί να έχουν κάποια, όλα ή κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά σε μερικούς ανθρώπους. Επικοινωνήστε με τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν εσείς ή κάποιος που φροντίζετε έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
δυσκολία στην αναπνοή
μελανιασμένα χείλη ή πρόσωπο
επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος
σύγχυση
υπερβολική υπνηλία
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξακολουθεί να διερευνά το πλήρες φάσμα των συμπτωμάτων.
Ο COVID-19 σε σχέση με τη γρίπη
Ο κορονοϊός του 2019 προκαλεί περισσότερους θανάτους από την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με το CDC, εκτιμάται ότι 0.04 έως 0.16 τοις εκατό των ανθρώπων που εμφάνισαν γρίπη κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2019-2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθαναν έως τις 4 Απριλίου 2020.
Συγκριτικά, περίπου 1.76% αυτών με επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πεθάνει από τις 26 Δεκεμβρίου 2020.
Η γρίπη και το COVID-19 έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Τα κοινά συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν:
καταρροή ή βουλωμένη μύτη
κόπωση
κρυάδες
Τι προκαλεί τους κορονοϊούς;
Οι κοροναϊοί είναι ζωονόσοι. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται πρώτα σε ζώα πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Για να μεταδοθεί ο ιός από ζώα σε ανθρώπους, ένα άτομο πρέπει να έρθει σε στενή επαφή με ένα ζώο που έχει τη μόλυνση.
Μόλις ο ιός αναπτυχθεί σε ανθρώπους, οι κορονοϊοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Αυτό είναι ένα τεχνικό όνομα για τα υγρά που κινούνται στον αέρα όταν εκπνέετε, βήχετε, φτερνίζεστε ή μιλάτε.
Το ιικό υλικό βρίσκεται σε αυτά τα σταγονίδια και μπορεί να το εισπνεύσετε και να βρεθεί στην αναπνευστική οδό (τραχεία και πνεύμονες), όπου ο ιός μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει λοίμωξη.
Είναι πιθανό να κολλήσετε SARS-CoV-2 εάν αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας αφού αγγίξετε μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του. Ωστόσο, αυτός δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού.
Ο SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αερομεταφερόμενης μετάδοσης μικρών μολυσμένων σωματιδίων που μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες.
Ωστόσο, η μόλυνση μέσω στενής επαφής με άτομα με SARS-CoV-2 – καθώς και τα αναπνευστικά σταγονίδια τους – θεωρείται ότι είναι πολύ πιο συχνή.
Ο κορονοϊός του 2019 δεν έχει συνδεθεί οριστικά με ένα συγκεκριμένο ζώο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταδοθεί από νυχτερίδες σε άλλο ζώο — είτε φίδια ή παγκολίνους — και μετά να μεταδίδεται στους ανθρώπους.
Αυτή η μετάδοση πιθανότατα συνέβη στην ανοιχτή αγορά τροφίμων στο Γουχάν.
Διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να προσβληθείτε από το SARS-CoV-2 εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει προσβληθεί, ειδικά εάν έχετε εκτεθεί στο σάλιο του ή ήσασταν κοντά τους όσο έβηχαν, φτερνίστηκαν ή μίλησαν.
Χωρίς λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων, διατρέχετε επίσης υψηλό κίνδυνο εάν:
παρέχετε κατ ‘οίκον φροντίδα σε κάποιον που έχει προσβληθεί από τον ιό
έχετε σύντροφο που έχει προσβληθεί από τον ιό
ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΟΝ ΧΕΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Το πλύσιμο των χεριών σας και η απολύμανση των επιφανειών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης αυτού και άλλων ιών.
Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ορισμένες προβλήματα υγείας έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών αν προσβληθούν από τον ιό. Αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:
καρκίνο
σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο (CAD) και καρδιομυοπάθειες
παχυσαρκία, η οποία εμφανίζεται σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερο
εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από μεταμόσχευση οργάνων
COVID-19 και εγκυμοσύνη
Ο COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας.
Το CDC αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια COVID-19 από τις μη έγκυες.
Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες εισήλθαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό από αυτό των μη εγκύων γυναικών. Τα ποσοστά θνησιμότητας για έγκυες γυναίκες είναι επίσης υψηλότερα.
Σύμφωνα με μια μελέτη από τον Σεπτέμβριο του 2020, οι γυναίκες με COVID-19 είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό από τις γυναίκες χωρίς COVID-19.
Η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πιθανή, αλλά το νεογέννητο είναι σε θέση να προσβληθεί από τον ιό μετά τη γέννηση.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο COVID-19 μπορεί να διαγνωστεί με τους συνήθεις τρόπους που γίνεται διάγνωση και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις: χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος, σάλιου ή ιστού.
Ωστόσο, τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ χρησιμοποιούν ένα βαμβακερό ρινοφαρυγγικό μάκτρο για να ανακτήσουν δείγμα από το εσωτερικό των ρουθουνιών σας.
Οι τοποθεσίες που διεξάγονται τεστ περιλαμβάνουν:
το CDC
ορισμένες κρατικές υπηρεσίες υγείας
εμπορικές εταιρείες
ορισμένα φαρμακεία
κλινικές
αίθουσες έκτακτης ανάγκης
κοινοτικά κέντρα εξετάσεων
Επισκεφτείτε τους ιστότοπους του τμήματος υγείας της πολιτείας σας ή του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για να μάθετε πού διεξάγονται διαγνωστικά τεστ κοντά σας.
Διαγνωστικά τεστ στο σπίτι
Στις 17 Νοεμβρίου 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε την πρώτη της άδεια έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization – EUA) για ένα διαγνωστικό κιτ αυτο-ελέγχου για COVID-19.
Η EUA ορίζει ότι το διαγνωστικό κιτ έχει εγκριθεί για χρήση από άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, τα οποία οι επαγγελματίες υγείας έχουν αναγνωρίσει ως ύποπτα για COVID-19.
Το διαγνωστικό κιτ Lucira COVID-19 All-In-One είναι ένα γρήγορο τεστ, που σημαίνει ότι το ρινικό δείγμα δεν χρειάζεται να σταλεί σε εργαστήριο. Το διαγνωστικό κιτ είναι διαθέσιμο μόνο με ιατρική συνταγή και υπόσχεται αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.
Στις 21 Απριλίου 2020, η FDA ενέκρινε τη χρήση του πρώτου διαγνωστικού κιτ οικιακής χρήσης για COVID-19. Παράγεται από την Pixel, LabCorp.
Στο κιτ παρέχεται μια μπατονέτα με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να συλλέξουν ένα δείγμα από το εσωτερικό της μύτης τους και να το αποστείλουν σε ένα καθορισμένο εργαστήριο για διάγνωση.
Είναι εγκεκριμένο για χρήση από άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ;
Οι άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUAs) επιτρέπουν τη χρήση ιατρικών προϊόντων που δεν έχουν λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η FDA εκδίδει EUA σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις εγκεκριμένες από την FDA για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας σοβαρής κατάστασης.
Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας
Συζητήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 ή αν παρατηρήσετε συμπτώματα.
Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει εάν πρέπει:
να μείνετε στο σπίτι και να παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας
να οργανώστε μια τηλε-επίσκεψη για εξέταση υγείας
να πάτε στο γραφείο του γιατρού για να εκτιμήσει την κατάστασή σας
να πάτε στο νοσοκομείο για πιο επείγουσα περίθαλψη
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη με το νέο κορονοϊό. Ωστόσο, πολλές θεραπείες and εμβόλια μελετούνται.
Στις 22 Οκτωβρίου 2020, η FDA ενέκρινε την πρώτη της θεραπεία COVID-19, το φάρμακο ρεμντεσιβίρη (Veklury). Διατίθεται με ιατρική συνταγή για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν νοσηλευτεί. Χορηγείται ενδοφλέβια.
Τον Νοέμβριο του 2020, η FDA χορήγησε επίσης EUA σε μονοκλωνικά φάρμακα αντισωμάτων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ανθρώπινες πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση ξένων ουσιών, όπως ιών.
Αυτά τα φάρμακα είναι:
Bamlanivimab, από την εταιρεία Eli Lilly
Casirivimab και Imdevimab, που πρέπει να χορηγούνται μαζί, από την Regeneron Pharmaceuticals
Όπως η ρεμντεσιβίρη, χορηγούνται επίσης ενδοφλέβια και προορίζονται για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για θεραπεία εξωτερικών ασθενών.
Η FDA έχει επίσης εκδώσει EUA για μερικές άλλες θεραπείες, όπως το τη θεραπεία με πλάσμα αίματος, που προορίζεται για άτομα που νοσηλεύονται ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας.
Οι περισσότερες θεραπείες COVID-19 εστιάζονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς ο ιός συνεχίζει την πορεία του.
Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν νομίζετε ότι έχετε COVID-19. Ο γιατρός σας θα συστήσει θεραπεία για τυχόν συμπτώματα ή επιπλοκές που εμφανίζονται και θα σας ενημερώσει εάν πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα θεραπεία.
Θεραπείες για άλλους κορονοϊούς
Άλλοι κοροναϊοί όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) αντιμετωπίζονται επίσης με τη διαχείριση συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δοκιμαστεί πειραματικές θεραπείες για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικές είναι.
Παραδείγματα θεραπειών που χρησιμοποιούνται για αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνουν:
αντιιικά ή ρετροϊκά φάρμακα
υποστήριξη αναπνοής, όπως μηχανική υποστήριξη αναπνοής
στεροειδή για τη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής των πνευμόνων
μεταγγίσεις πλάσματος αίματος
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τον COVID-19;
Η πιο σοβαρή επιπλοκή του COVID-19 είναι ένας τύπος πνευμονίας που ονομάστηκε 2019 πνευμονία μολυσμένη με κορονοϊό (Novel Coronavirus-Infected Pneumonia – NCIP).
Τα αποτελέσματα από μια μελέτη του 2020 σε 138 άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομεία στο Γουχάν με NCIP, έδειξαν ότι το 26% αυτών που εισήχθησαν είχαν σοβαρά προβλήματα και έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία στη ΜΕΘ.
Το ποσοστό των ατόμων που πέθαναν από NCIP μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 4.3 τοις εκατό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που έγιναν δεκτά στη ΜΕΘ ήταν, κατά μέσο όρο, ηλικιωμένα και είχαν περισσότερες υποκείμενες καταστάσεις υγείας από τα άτομα που δεν πήγαν στη ΜΕΘ.
Η NCIP δεν είναι η μόνη επιπλοκή που συνδέεται ειδικά με τον κορονοϊό του 2019.
Οι ερευνητές έχουν δει τις ακόλουθες επιπλοκές σε άτομα που έχουν αναπτύξει COVID-19:
ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία)
καρδιαγγειακό σοκ
νεφρική βλάβη ή νεφρική ανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της αιμοκάθαρσης)
σοβαρό μυϊκό πόνο
κόπωση
πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), αυτό είναι επίσης γνωστό ως παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (PMIS)
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τους κορονοϊούς;
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση του ιού είναι να αποφύγετε ή να περιορίσετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 ή οποιαδήποτε αναπνευστική λοίμωξη.
Το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε για καλή υγιεινή και φυσική απόσταση για να αποτρέψετε τη μετάδοση βακτηρίων και ιών.
Συμβουλές πρόληψης
Πλύνετε τα χέρια σας συχνά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά με ζεστό νερό και σαπούνι. Πόσο διαρκεί 20 δευτερόλεπτα; Περίπου όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε το γνωστό ξένο “ABC” τραγουδάκι.
Μην ακουμπάτε το πρόσωπο, τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας όταν τα χέρια σας είναι βρώμικα.
Μην βγείτε έξω εάν αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.
Μείνετε τουλάχιστον 6 πόδια (2 μέτρα) μακριά από άτομα. Αποφύγετε τα πλήθη και τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Καλύψτε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα σας κάθε φορά που φτερνίζεστε ή βήχετε. Πετάξτε τα χαρτομάντιλα που χρησιμοποιείτε αμέσως.
Καθαρίστε τυχόν αντικείμενα που αγγίζετε πολύ. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά σε αντικείμενα όπως τηλέφωνα, υπολογιστές και πόμολα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για αντικείμενα με τα οποία μαγειρεύετε ή τρώτε, όπως μαχαιροπίρουνα και σκεύη.
Πολλά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό και θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη. Μερικά έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, η FDA χορήγησε το πρώτο της EUA για εμβόλιο. Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech. Μπορεί να δοθεί σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.
Στις 18 Δεκεμβρίου, η FDA χορήγησε EUA σε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Moderna. Το εμβόλιο Moderna μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Πρέπει να φοράτε μάσκα;
Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο περιβάλλον όπου είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τις οδηγίες φυσικής απόστασης, το CDC συνιστά να φοράτε μάσκα ή κάποιο άλλο κάλυμμα που καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας.
Όταν φοριούνται σωστά και από μεγάλο ποσοστό του κοινού, αυτές οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να μπλοκάρουν τα αναπνευστικά σταγονίδια ατόμων που μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή άτομα που έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν διαγνωστεί.
Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας μάσκα χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως:
μια μπαντάνα
ένα μπλουζάκι
βαμβακερό ύφασμα
Το CDC παρέχει οδηγίες για την κατασκευή μάσκας με ψαλίδι ή με ραπτομηχανή.
Οι μάσκες υφασμάτων προτιμώνται για το ευρύ κοινό, καθώς άλλοι τύποι μασκών πρέπει να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρά την μάσκα ή το κάλυμμα. Μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να πλένονται. Αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό μέρος με τα χέρια σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας όταν τα αφαιρείτε.
Αυτό σας εμποδίζει να μεταφέρετε πιθανώς τον ιό από μια μάσκα στα χέρια σας και από τα χέρια σας στο πρόσωπό σας.
Λάβετε υπόψη ότι η χρήση μάσκας ή καλύμματος δεν αντικαθιστά άλλα προληπτικά μέτρα, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών και η άσκηση φυσικής απόστασης. Όλα είναι σημαντικά.
Ορισμένα άτομα δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου, όπως:
παιδιά κάτω των 2 ετών
άτομα που έχουν δυσκολία στην αναπνοή
άτομα που δεν μπορούν να αφαιρέσουν τις μάσκες τους οι ίδιοι
Ποιοι είναι οι άλλοι τύποι κορονοϊών;
Ένας κορονοϊός παίρνει το όνομά του από τον τρόπο που φαίνεται κάτω από ένα μικροσκόπιο.
Η λέξη corona προέρχεται από την ελληνική λέξη «κορώνα».
Όταν εξετάζεται προσεκτικά, ο στρογγυλός ιός έχει μια «κορώνα» πρωτεϊνών που ονομάζονται πεπλομερή που βγαίνουν από το κέντρο του προς κάθε κατεύθυνση. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν τον ιό να εντοπίσει εάν μπορεί να μολύνει τον ξενιστή του.
Η κατάσταση γνωστή ως SARS συνδέθηκε επίσης με έναν εξαιρετικά μολυσματικό κορονοϊό στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
COVID-19 εναντίον SARS
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κορονοϊός έχει γίνει τόσο γνωστός. Το ξέσπασμα SARS του 2003 προκλήθηκε επίσης από έναν κορονοϊό.
Όπως με τον ιό του 2019, ο ιός SARS βρέθηκε για πρώτη φορά σε ζώα πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Ο ιός SARS θεωρείται ότι προήλθε από νυχτερίδες και μεταφέρθηκε σε άλλο ζώο και μετά σε ανθρώπους. Μόλις μεταδοθεί σε ανθρώπους, ο ιός SARS άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το νέο κορονοϊό, ο ιός SARS τελικά ελέγχθηκε και εξαλείφθηκε.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς συγκρίνεται ο COVID-19 με τον SARS.
Συμπέρασμα
Πρώτα απ ‘όλα, μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα εκτός εάν υποψιάζεστε ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό ή έχετε επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα εξέτασης.
Η τήρηση των απλών οδηγιών για το πλύσιμο των χεριών και τη φυσική απόσταση είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτείτε από την έκθεση στον ιό.
Ο κορονοϊός του 2019 φαίνεται πιθανώς τρομακτικός όταν διαβάζετε τα νέα σχετικά με νέους θανάτους, τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις ταξιδιών.
Μείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας, εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19, ώστε να μπορείτε να ανακάμψετε και να βοηθήσετε στην αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορονοϊού.