Δεν συνδυάζουμε συχνά την κατάθλιψη με τους σωματικούς πόνους, αλλά έρευνες δείχνουν πως η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο.
Η κατάθλιψη προκαλεί πόνο. Ενώ συχνά συνδυάζουμε την συγκεκριμένη ασθένεια μόνο με τον ψυχικό πόνο, την θλίψη, το κλάμα και το αίσθημα απελπισίας, έρευνες μας δείχνουν πως η κατάθλιψη μπορεί εξίσου να εκδηλώσει και σωματικό πόνο.
Αν και θεωρούμε πως η κατάθλιψη δεν αποδίδει σωματικό πόνο, ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν το αντίθετο ακόμη και αν οι ψυχικές ασθένειες θεωρούνται ταμπού στα μέρη τους.
Για παράδειγμα στην κινεζική καθώς και κορεατική κουλτούρα, η κατάθλιψη θεωρείται μύθος. Έτσι, πολλοί ασθενείς που δεν γνωρίζουν πως ο σωματικός πόνος είναι κάλλιστα και σύμπτωμα ψυχικής δυσφορίας, επισκέπτονται τους ιατρούς τους για να θεραπεύσουν σωματικά συμπτώματα χωρίς να δώσουν καμία απολύτως περιγραφή της ψυχολογικής τους κατάστασης.
Το να μας απασχολούν όμως αυτά τα σωματικά συμπτώματα είναι εξίσου σημαντικό με το να μας απασχολούν και τα ψυχολογικά.
Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως το να ελέγχουμε τους εαυτούς μας για οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι μια πολύ καλή πρακτική.
Τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν όταν λάβουν κάποιο ψυχικό ερέθισμα σε μια περίοδο κατά την οποία καταθλιπτικές διαθέσεις βρίσκονται στο μυαλό μας.
Από την άλλη, τα σωματικά συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας όπως η κατάθλιψη, μπορούν να μας αποδείξουν περίτρανα πως οι ψυχικές ασθένειες υπάρχουν και μας επηρεάζουν σε όλους τους τομείς.
Αυτά είναι 7 από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης:
1. Κόπωση και σταθερά πεσμένη ενέργεια.
Η κόπωση είναι αρκετά κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Περιστασιακά, όλοι μας βιώνουμε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και αισθανόμαστε πεσμένοι το πρωί, θέλοντας να μείνουμε στο κρεβάτι μας και να βλέπουμε τηλεόραση όλη μέρα αντί να πάμε στη δουλειά.
Ενώ συχνά πιστεύουμε πως η εξάντληση οφείλεται στο στρες, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάντληση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την συνηθισμένη κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα συγκέντρωσης καθώς και συναισθήματα ευερεθιστότητας και απάθειας.
Ο Δρ. Μαουρίτσιο Φάβα, διευθυντής του προγράμματος κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, επισημαίνει πως άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν μη ανασταλτικό ύπνο, πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και μετά από αρκετό ύπνο νιώθουν εξαντλημένοι.
Καθώς όμως πολλές σωματικές ασθένειες όπως λοιμώξεις και ιοί μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα εξάντλησης, είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν η εξάντληση οφείλεται σε κατάθλιψη.
Ένας τρόπος να καταλάβετε εάν πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης είναι να εντοπίσετε εάν έχετε καθημερινή και συνεχόμενη εξάντληση. Άλλα συμπτώματα όπως η μόνιμη θλίψη, το αίσθημα απελπισίας και η αδιαφορία (έλλειψη ευχαρίστησης σε καθημερινές δραστηριότητες) είναι ξεκάθαρα.
2.Μειωμένη ανοχή στον πόνο (όλα πονάνε περισσότερο).
Έχεις νιώσει ποτέ το σώμα σου επίπονο και “τεντωμένο” χωρίς να ξέρεις την αιτία; Όπως αποδεικνύεται η κατάθλιψη και ο σωματικός πόνος συνυπάρχουν.
Μια μελέτη του 2015 έδειξε συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη και μειωμένης ανοχής στον πόνο, ενώ μια ακόμη μελέτη του 2010 έδειξε πως ο πόνος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
Αυτά τα δυο συμπτώματα λοιπόν έχουν σαφή σχέση αίτιου-αποτελέσματος μεταξύ τους και είναι σημαντικό να αξιολογούνται μαζί, ειδικά εάν ο ιατρός σας συνιστά φαρμακευτική αγωγή.
Ορισμένες έρευνες μάλιστα δείχνουν πως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην ανακούφιση των ψυχικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως αναλγητικά, καταπολεμώντας τον πόνο.
3. Πόνοι στους μύες και στην πλάτη.
Μπορεί να ξυπνάτε το πρωί και να νιώθετε μια χαρά, με το που πάτε στη δουλειά όμως ή καθίσετε σε ένα γραφείο οι πόνοι ξεκινούν. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να οφείλεται σε κατάθλιψη ή άγχος.
Αν και οι συγκεκριμένοι πόνοι συσχετίζονται με τραυματισμούς η κακή στάση του σώματος, μπορούν επίσης να οφείλονται σε κατάθλιψη.
Μια μελέτη του 2017 σε 1013 Καναδούς φοιτητές και φοιτήτριες εντόπισε μια άμεση σχέση κατάθλιψης και πονόδοντου.
Οι ψυχίατροι πιστεύουν πως εδώ και πολύ καιρό τα συναισθηματικά ζητήματα του ατόμου, μπορούν να προκαλέσουν χρόνιους πόνους. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ερευνώνται. Η σχέση κατάθλιψης και φλεγμονώδους απόκρισης όμως συγκεντρώνει αρκετά δεδομένα ώστε να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο.
Πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν πως η φλεγμονή μπορεί να έχει άμεση σχέση με τα νευροκυκλώματα του εγκεφάλου μας και ως εκ τούτου να παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και στον τρόπο αντιμετώπισης της.
4.Πονοκέφαλοι.
Σχεδόν όλοι μας βιώνουμε περιστασιακούς πονοκεφάλους. Είναι τόσο συχνοί που διαγράφουμε από τη μνήμη μας το ότι μας συμβαίνει. Αγχωτικές στιγμές στη δουλειά όπως μια αντιπαράθεση με έναν συνάδελφο μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους.
Ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να προκαλείται από το άγχος, ειδικά αν στο παρελθόν κάνατε πίσω και δώσατε τόπο στην οργή σε παρόμοια αντιπαράθεση με συνάδελφο.
Εάν παρατηρείτε καθημερινούς πονοκεφάλους όμως, είναι ίσως ένα σημάδι παρουσίας κατάθλιψης.
Σε αντίθεση με τους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους της ημικρανίας, οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με κατάθλιψη δεν επηρεάζουν απαραίτητα τη λειτουργικότητα σας.
Το είδος πονοκεφάλου προκαλούμενο από κατάθλιψη μπορεί να συνυπάρχει με μια ήπια αίσθηση “σφιγμένου” μετώπου, ειδικά γύρω από τα φρύδια.
Ενώ αυτοί οι πονοκέφαλοι υποχωρούν με φαρμακευτική χορήγηση παυσίπονων, επανεμφανίζονται τακτικά. Πονοκέφαλος μέτριας έντασης για μεγάλη χρονική περίοδο (πάνω από ένα έτος) θεωρείται σύμπτωμα καταθλιπτικής διαταραχής.
Οι πονοκέφαλοι δεν είναι η μόνη ένδειξη ψυχολογικής ασθένειας. Άτομα με κατάθλιψη συχνά αντιμετωπίζουν πρόσθετα συμπτώματα όπως θλίψη, αισθήματα ευερεθιστότητας και μειωμένη ενέργεια.
5. Προβλήματα με τα μάτια και μειωμένη όραση.
Θεωρείτε την όραση σας θολή; Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 στη Γερμανία η κατάθλιψη εκτός από το να κάνει τον κόσμο ζοφερό και γκρίζο μεταφορικά, μπορεί να επηρεάσει την όραση μας και κυριολεκτικά.
Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 80 άτομα με κατάθλιψη και δυσκολίες στο να αναγνωρίσουν τις διαφορές του λευκού και του μαύρου χρώματος. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ώς αντίληψη φωτεινής αντίθεσης και μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κόσμος για τα άτομα με κατάθλιψη μοιάζει θολός.
6. Πόνος στο στομάχι και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα.
Το αίσθημα σφιγμένου στομαχιού είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια της κατάθλιψης. Ωστόσο, όταν το στομάχι σας αρχίσει να σφίγγεται πολύ εύκολα το “βαφτίζετε” πόνο αερίων ή περιόδου.
Ο πόνος επιδεινώνεται, ειδικά όταν προκύπτει νέο επεισόδιο άγχους. Μπορεί να οφείλεται σε κατάθλιψη. Η αλήθεια είναι πως ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ θεωρούν πως οι κράμπες στο στομάχι και το φούσκωμα πολλές φορές αποτελούν ένδειξη κακής ψυχικής κατάστασης.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους ερευνητές, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πεπτικό μας σύστημα με αποτέλεσμα τον πόνο, κάτι που εύκολα μπορεί να εκληφθεί ώς διαταραχή του εντέρου.
Οι ερευνητές ιατροί αναφέρουν μερικές φορές το έντερο μας ως δεύτερο εγκέφαλο καθώς έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής ευεξίας. Το στομάχι μας είναι γεμάτο από καλά βακτήρια τα οποία όταν δεν βρίσκονται σε σωστή αναλογία υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει άγχος και κατάθλιψη.
Η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής και η λήψη προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία του εντέρου μας, καθώς και τη διάθεσή μας. Απαιτείται βέβαια περαιτέρω έρευνα.
7. Πεπτικά προβλήματα και ακανόνιστες κενώσεις του εντέρου.
Τα πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να γίνουν αρκετά άβολα.
Συχνά εάν έχει προκληθεί μια τροφική δηλητηρίαση ή έχουμε ασθενήσει από έναν γαστρεντερικό ιό είναι εύκολο να εντοπίσουμε την αιτία των συμπτωμάτων μας.
Συναισθήματα όμως όπως η θλίψη και το άγχος μπορούν εξίσου να διαταράξουν την πεπτική και γαστρεντερική μας ομαλότητα.
Μία μελέτη του 2011 έδειξε πως υπάρχει αρκετά σοβαρή συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με τις γαστρεντερικές διαταραχές και τα πεπτικά προβλήματα.
Ο πόνος είναι άλλη μια μορφή επικοινωνίας του εγκεφάλου μας.
Εάν μας είναι δύσκολο να εντοπίσετε καθώς και να συζητήσετε τα αρνητικά μας συναισθήματα, όπως ο φόβος, η θλίψη ο θυμός και η ντροπή, μπορεί να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σώμα μας.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα σωματικά συμπτώματα για αρκετό καιρό, κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Ψυχολογίας, η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές ασθένειες και πλήττει περισσότερους από 14,8 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανούς κάθε χρόνο.
Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική μας προδιάθεση, η έκθεση σε στρες κατά την παιδική ηλικία καθώς και η χημεία του εγκεφάλου μας.
Έτσι, εάν υποψιάζεστε κάποιο από τα προαναφερθέντα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, είναι καλό να το αναφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βρείτε λύση στο πρόβλημα που τόσα χρόνια δεν έχετε καταφέρει να εντοπίσετε αποτελεσματικά.